ΚΟΥΖΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

Δημοσιογράφος, συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής. Γεννήθηκε στην πόλη των Σερρών, κατοικεί στη Ν.Μηχανιώνα, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Θερμαϊκού και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Συμπολιτεία Θερμαϊκού”.

Εργάσθηκε σε πολλές εφημερίδες, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς σε επιτελικές θέσεις, ενώ επί  δεκαπενταετία υπήρξε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων στη Βόρεια Ελλάδα με αρμοδιότητα και στα Βαλκάνια. Για τις ιδέες, την αρθρογραφία και τη συμμετοχή του στον αντιδικτατορικό αγώνα, υπέστη διώξεις από τη χούντα, φυλακίστηκε και βασανίστηκε.

Διετέλεσε επί χρόνια μέλος του προεδρείου της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ).

Σε μια δική του ιδέα, στηρίχθηκε η δημιουργία το 1991, του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, του οποίου υπήρξε απο την πρώτη ημέρα της ίδρυσής του και επί 18 συνεχή χρόνια Γενικός του Διευθυντής, ενώ το 1994 ίδρυσε την «Ένωση των Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων», της οποίας διετέλεσε επί δεκαπέντε χρόνια Γενικός της Γραμματέας.

Ο Σπύρος Κουζινόπουλος τιμήθηκε με μετάλλια και διακρίσεις από όλες σχεδόν τις Βαλκανικές χώρες και την Κύπρο, καθώς και από το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, το 1996, για την ανιδιοτελή βοήθειά του στην οργάνωση και προβολή του σημαντικού αυτού θεσμού.

Βαθύς γνώστης της ιστορίας και των προβλημάτων της Μακεδονίας, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το ρεπορτάζ. Μέχρι σήμερα, εκδόθηκαν δώδεκα βιβλία του Σπύρου Κουζινόπουλου, όλα με θέμα τη Μακεδονία του μεσοπολέμου και της Κατοχής, ενώ το 2014 ήταν υποψήφιος για το Κρατικό Λογοτεχνικό βραβείο.